Jászok Egyesülete a Facebook-on Jászok Egyesülete az Instagram-on Jászok Egyesülete youtube csatornája
| | | | | | |

LEGFRISSEBB...

ADATOK
TISZTSÉGVISELŐK
AZ EGYESÜLET TÖRTÉNETE
TAGSÁGUNK
TAGSZERVEZETEINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
HÍRLEVÉL
MEGHÍVÓ
JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
13. Jász Világtalálkozó, Jászszentandrás, 2007
14. Jász Világtalálkozó, Pusztamonostor, 2008
15. Jász Világtalálkozó, Alattyán, 2009
16. Jász Világtalálkozó, Jászágó, 2010
17. Jász Világtalálkozó, Jászivány, 2011
18. Jász Világtalálkozó, Jászfelsoszentgyörgy, 2012
19. Jász Világtalálkozó, Jászberény, 2013.
20. Jász Világtalálkozó, Jászapáti, 2014
21. Jász Világtalálkozó, Jászalsószentgyörgy, 2015
22. Jász Világtalálkozó, Jászárokszállás, 2016
23. Jász Világtalálkozó, Jászladány, 2017
SZAKMAI ÉLETRAJZOK
HALOTTAINK
TÁMOGATOTT KIADVÁNYOK
EMLÉKTÁBLÁK
1%
TÁMOGATÓINK
RÓLUNK ÍRTÁK
DRÓTPOSTA

"A JÁSZSÁGÉRT" ALAPÍTVÁNY TÖRTÉNETE
"A Jászságért" Alapítványt 1990. december 14-én jegyezte be a Fővárosi Bíróság, 922. sorszám alatt. Alapítója dr. Dobos László közgazdász-szociológus. Az alapítvány célja, hogy támogassa és ösztönözze azokat a kezdeményezéseket, melyek a nemzeti (jász és jászsági) kulturális örökség megőrzését és gyarapítását szolgálják. Tevékenysége során ennek szellemében fejlesztette szervezeti rendjét, s így - az idevágó törvény előírásainak teljesítése alapján - 1998. január 1-től közhasznú szervezetként működik.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke az alapítástól 1993-ig Hamza Dezső Ákos filmrendező, festőművész (1903-1993) volt; 1994 óta ezt a tisztséget dr. Csányi Sándor közgazdász, elnök-vezérigazgató (1953) tölti be.

Az alapítvány legjelentősebb hatású munkája a kiadói tevékenység. Ennek során számos értékes, mára szinte hozzáférhetetlen 18-20. századi kiadványt jelentetett meg reprint formában, továbbá közzétette Czettler Jenő akadémikus válogatott munkáit. Közreadta Korniss Péter Kossuth-díjas fotográfus Jászság c. háromnyelvű fotóalbumát. Megjelentette a Jászsági népdalcsokor című hangkazettát és CD lemezt, majd közreadta - az MTA Zenetudományi Intézetének támogatásával - a Jászsági ünnepnapok c. hangkazettát és CD lemezt. A kiadói tevékenységre fordított összeg több tízmillió forint. A kiadványok kedveltségét növeli, hogy azokban nemcsak a szépszámú támogatók (szponzorok), hanem az előfizető jászok nevét is megörökítik. Örvendetes, hogy azóta - az alapítvány sikeres kiadványait mintaként használva - több jászsági intézmény, szervezet is jelentős kiadói tevékenységbe kezdett.

"A Jászságért" Alapítvány 1992 óta évente Jászságért Díjat adományoz a Jászság kulturális, közművelődési életében kiemelkedő munkát végző egy-egy személyiségnek. A díjhoz évről-évre növekvő, 2008-tól 1.000.000 forint adómentes elismerés jár. A Jászságért Díj kapcsán eddig közel 15 millió forint került kifizetésre. Az elismertek körében képzőművész, történész, lelkész, pedagógus, helytörténeti kutató, néprajzkutató egyaránt található.

Az alapítvány működésének első tíz esztendeje alatt a kuratórium pályázataira 363 pályázat érkezett, s ebből támogatásra méltónak ítéltek 136 pályamunkát. Támogatást kaptak helyi és országos jelentőségű kiadványok, rendezvények, tanulmányutak, kutatói célkitűzések. Az ily módon kiosztott adómentes pályadíjak összege megközelíti a négy és félmillió forintot.