BELÉPÉSI NYILATKOZAT
JÁSZSÁGI ÉRTÉKTÁR

(2001. március)

Ismét gyarapodott a Jászok Egyesületéhez kapcsolódó tagegyesületek száma: ezúttal a Jászjákóhalmáról Elszármazottak Baráti Társasága (taglétszámuk 22 fő), és a Horváth Péter Honismereti Szakkör (Jászjákóhalma, taglétszámuk 53 fő) döntött a csatlakozásról. Szeretettel fogadjuk őket szervezetünkben!

Jászjákóhalma Község Önkormányzati Képviselőtestülete (1996-ban léptek be egyesületünkbe) tájékoztatót hallgatott meg a Jászok Egyesülete tíz éves tevékenységéről. A testület elismeréssel szólt munkánkról. – Ugyancsak az elszármazottak tevékenységével, szervezeti életével ismerkedett a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Jászberényi Csoportja. Mindkét meghívásnak egyesületünk ügyvivője tett eleget.

Győző Gyula, egyesületünk ügyvivője részt vett a Kossuth Szövetség, valamint a Kunszövetség közgyűlésén. A Kossuth Szövetség tanácskozásán méltatta kapcsolatunk eredményeit: a Szövetség millenniumi emlékkiállítását Jászkiséren és Jászjákóhalmán, Gavlik István elnök beszédét a Vágó Pál szoboravatáson Jászapátin. – A Kunszövetség közgyűlésén az együttműködés lehetséges formái kerültek szóba, s képviselőnk gratulált a szervezet kiadványaihoz.

Az egyesületünk tagszervezeteit és tagjait érintő alábbi szakmai elismerések híre jutott el hozzánk: a Jegyzők Országos Szövetsége elnökévé választotta dr. Forgács Istvánt, Jászberény jegyzőjét. – Dr. Horváth Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Művelődési Központ (Szolnok) igazgatójának 35 éves munkásságát ezüstgyűrűvel ismerték el. –– Sisa Béla építész (Budapest) „Népi építészeti műemlék-helyreállítások” c. kiállítása nyílt meg a Római Magyar Akadémián. – Nagy András gimnáziumi igazgató (Jászberény), önkormányzati képviselő és bizottsági elnök Déryné Emlékplakettet kapott kiemelkedő kulturális tevékenységéért. –– A Kocséri Népkör közösségformáló tevékenységéért Kocsér Községért Emlékérmet kapott (korábban ugyancsak ebben az elismerésben részesült Antal Domokosné, a Népkör elnöke). – Pestszentimréért Díjat vehetett át Pinkóczy Sándor ny. tanár (Budapest). – Balázs Győző ny. tanár életművét Pusztamonostorért Díjjal ismerték el. – Utassy Miklós tanár munkájaként napvilágot látott a „Kocsér története 1977-2000” c. fontos kézikönyv, a község kiadásában. – A Magyar Művelődési Intézet a közeljövőben megjelenteti millenniumi pályázatának dokumentum-kötetét. A kiadványban helyet kap Győri János és felesége tollából a „Jászkiséri Honismereti Krónika 1970-1999”. – Minden érintettnek szívből gratulálunk!

Még a múlt év eseménytörténetéhez tartozik, hogy a Jászágói Népdalkör (tagegyesületünk) tagjai budapesti fellépésük után hagyományteremtő  szándékkal megkoszorúzták a magyar népdalt a Röpülj Páva mozgalommal színpadra állító és megújító Vass Lajos karnagy emléktábláját a Vasas Művészegyüttes Kőfaragó utcai székházában.

Társszervezetünk, „A Jászságért” Alapítvány két éve munkálkodik a Jászság c. fotóalbum megjelentetésén. A kiadvány a nyárra lát napvilágot a Magyar Könyvklubbal közös kiadásban. Örömmel értesültünk arról, hogy a több mint ezer előfizetőn túl a szerencse is a támogatók közé szegődött. A Telemázli c. televíziós műsorban (m1) a döntően egyesületünk tagságából verbuválódott csapat tagjaként Győző Csaba (egyesületünk ügyvivőjének fia) 25.000 forintot nyert a kiadvány céljaira.